-
-
ERSAĞ RESMİ WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
-
RESMİ ERSAG WEP SİTESİ DEĞİLDİR
-
KIRIKKALE TARİHİ
Kırıkkale ili ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarda Kırıkkale ili Delice ilçesi, Çongar köyü, Kültepe höyüğünden, Delice ilçesi Harekli Köyü Beşiktepe mevkiinden, Keskin ilçesi Kavurgalı Höyüğünden, Armutlu köyü Armutlu höyüğünden, Köprü Köyü Büyüktepe höyüğünden, Ceritkale Köyü Yaşçayır Höyüğünden, Karağıl Köyü Horpağan Tepeden, Kevenli Köyü Acıözü, Çifteli Köyü Höyüktepeden ve Kaldırım Köyü Sarımusalı höyüklerinden, Sulakyurt ilçesinin Bıyıkaydın Höyüğünden, Hasandede Kasabası Çatal Söğüt Höyüğünden derlenen seramiklerin bir kısmı Demir çağına tarihlenmiştir.
Milli, manevi, tarihi ve kültürel değerlerimizi yaşatmak, yaymak, gelecek kuşaklara tanıtmak ve benimsetmek adına her yıl il, ilçe ve belde düzeyinde yirmiden fazla kültürel etkinlik düzenlenmektedir. Bu tür etkinlikler ilimizde birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik duygularının pekişmesini sağlamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırıkkale Valiliği, Kırıkkale Belediyesi, Kırıkkale Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yerel yönetimler, muhtelif kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının katılımı ve işbirliği ile gerçekleştirilen şölen, festival, şenlik ve benzeri etkinliklerin başlıcaları şunlardır:
Nevruz Kutlamaları (21 Mart), Kütüphane Haftası (Mart Ayının Son Haftası), Turizm Haftası (15-22 Nisan), Geneneksel Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramı (06 Mayıs), Müzeler Haftası (18-24 Mayıs), Kırıkkale’nin İl Oluşu Kutlamaları (17 Ağustos- 5 yılda bir), Uluslararası Karakeçili Kültür Şenliği (Eylül ayı), Balışeyh Türkmen Şöleni (29 Eylül), Ahilik Kültürü Haftası (Ekim Ayının ikinci Pazartesi günü),Ulusal ve Uluslar arası fuarlara katılım, Kırıkkaledeki Cezaevinde personel ve tutuklulara aylık periyodik olarak kitap hizmeti ile Kırıkkale Üniversitesi tarafından organize edilen kültür ve sanat etkinlikleri sayılabilir. Eğitim faaliyetleri planı çerçevesinde Geleneksel Türk Süsleme Sanatlarından Tezhip -1, Minyatür, Çinicilik ve Tel Kırma kursları açılmıştır. Turizm Haftasında Ustalar Topluluğu tarafından konser verilmiştir. Kültür Merkezi Galeri Salonunda çeşitli sergiler yapılmıştır.
2011 yılı I. dönem içerisinde; 5 adet sivil mimari örneğinin restorasyonu için proje yardımı değerlendirmeye alınmış, Kırıkkale tanıtım broşürü, haritası ve diğer tanıtım dokümanları hazırlanarak basımı sağlanmış, 2.000’er adet tanıtım CD’si, broşür, çanta ve harita basımı yapılmış, kültür ve turizm envanteri basımı yapılmış ve dağıtılmış, geleneksel Türk süsleme sanatı (tezhip, minyatür) ile el sanatları (çini ve tel kırma) kursları açılmış, uluslar arası fuarlara katılım sağlanmış, geçmişten geleceğe Kırıkkale tarihi ve halk kültürü sempozyumu çalışmaları devam etmektedir.
Kızılırmak ve Vadisi, Delice Irmağı ve Vadisi, Pehlivanlı Yaylası (Balışeyh), Azgın Yaylası (Balışeyh), Gümüşpınar Yaylası (Balışeyh), Suludere Yaylası (Balışeyh), Yeşilkaya Yaylası (Balışeyh), Hodar Yaylası (Bahşılı), Bedesten Yaylası (Bahşılı), Kamışlı Yaylası (Bahşılı), Sarıkaya Yaylası (Bahşılı), Koçu Yaylası (Delice), Delikli taş orman içi mesire yeri (Balışeyh), Karababa mesire yeri (Koçubaba-Balışeyh), Tipik Anadolu Köyleri, Kısık Mevkii Halil İbrahim Aydoğdu Parkı (Hasandede), Bahşılı Celal Bayar Parkı, Kılıçlar Mesire Alanları, Hacılar Parkı, M.K.E.K Yüzme Havuzları, Rafineri Yüzme Havuzu, M. Pekdoğan Kültür Parkı, Keskin-Koray Aydın Dinlenme Parkı, TÜPRAŞ Şahin Tepesi, TÜPRAŞ Kızılırmak Piknik Alanı.