BAHŞILI

Dosya:Kırıkkale districts.png


Bahşili ismiyle Türkiye'de 2 yerde yerleşim adı vardır. Bahşili yazılış biçimiyle Kırıkkale'nin ilçesi olan Bahşili'dir. İkincisi ise Çorum-Sungurlu ilçesi Bahşili yerleşim yeridir. Osmanlı arşiv belgeleri ile T.C. döneminde tüm resmi yazışmalarda, DİE kayıtlarında Kırıkkale'ye bağlı ilçe BAHŞİLİ olarak kullanılmıştır.

 Bahşılı ilçe olduğunda adı kayıtlara geçerken daktilo yazım hatasından dolayı Bahşil olmuştur. İçişleri Bakanlığı ve DİE kayıtlarında ise Sungurlu ilçesine bağlı "Bahşili" yerleşim yeri "i" biçiminde değil "ı" biçiminde yazılmaktadır. Bahşili ilçemizin halk arasında yaygın kullanımı ise "Bahşılı" biçimindedir. Bahşılı hakkında pek fazla yazılı kaynak yok. Yazılı belgeden ziyade sözlü anlatım halk arasında yaygın. Ancak bunların birçoğu rivayet niteliğinde dir.


Bahşılı ilçesine isim veren köy, bugün Bahşili ilçesinin bir mahallesi konumundadır. Belediye tarafından Bahçeli Mahallesi adı verilmiştir. İçerisinde çamlıca köyü yolu geçmektedir. Küre Dağı eteklerinden gelen dere yatağı köyün kenarından geçer. Köy vadi içerisinde kurulmuştur. Evler genelde tek katlıdır. Çatılı evlerin yanında, çatısız evlerde mevcuttur. Evlerde avlu anlayışı yaygın değildir.

Bahçeli köyü içinde genellikle kavak, söğüt ağaçları yanında elma, erik, kayısı ve ceviz ağaçları görülmektedir. köyün üst yamaçlarında bağcılık yaygındır. köyün bulunduğu tepecikler üzerine kurulu olup arazisi düz değildir.

Bahşılı ilçesi içinde çok eski sayılabilecek tarihi bir eser yoktur. Bahşili 1990 yılında yılında belediyelik olduktan sonra 1999 yılında meclis kararı ile Bahşılı ismini almıştır.

Bahşılı çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen, tarihçesi herhangi bir şekilde kaleme alınmamıştır. Ancak büyüklerin aklında kalan rivayetlere göre Bahşılı'nın tarihi Sultan Murat ile başlar. Sultan Murat bir gün vatandaşlarından birisine "sen, Orta Anadolu'da kendine bir yurt edin ve senin sülalene Murat oğulları densin" diye bir buyruk verir. Sultan Murat'ın yanından ayrılan Murat oğulları bu günkü Bahşılı bölgesine gelerek yerleşir. Bu bölge daha sonra Sultan Murat tarafından Murat oğullarına bahşedilir. Bahşılı isminin de bahşedilmiş manasına geldiği ve bu kelimeden türetildiği güçlü rivayetler arasındadır.

Murat oğullarının bu bölgeye yerleşmelerinden bir müddet sonra Emir oğulları ile birleşiyor, daha sonra bu iki sülaleye memluk devletinden Mısıroğulları katılıyor. Daha sonraları da çevredeki diğer sülalelerin katılmasıyla Bahşılı oldukça geniş bir yapıya sahip oluyor.

BAHŞILI İLÇE COĞRAFYA
Coğrafi Yapı


Bahşili İlçesi Kırıkkale şehir merkezine 5 ,Ankara’ya 80 ,Ankara-Kayseri yoluna ise 3 km mesafede,Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’a 11 km. kıyısı bulunan 243 km2 yüzölçümüne sahip 700 rakımlı bir yerleşim birimidir.

İlçe kuzeyde Yahşihan,Güneyde Karakeçili ,Doğuda Kırıkkale ve Keskin ,Batıda ise Ankara’nın Elmadağ İlçeleri ile çevrilidir. İlçeye bağlı Karaahmetli Beldesinde bulunan Kızılırmak nehri üzerinde kurulu Kapulukaya Baraj gölünden içme ve kullanma amaçlı yararlanılması düşünülmektedir.

Bahşili ilçesi engebeli bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin batısında yer alan Küre dağının yüksekliği 1552 metre olup, (1774 m. Rakımlı) Denek dağından sonra yörenin en yüksek dağıdır

BAHŞILI İLÇE NÜFUS
Nüfus Durumu
Merkez : 4692
Karaahmetli : 1294
Çamlıca Köyü : 292
Küreboğazı Köyü : 343
Sarıkaya Köyü : 221
K.Sarıkaya Köyü : 39
Toplam : 6851
2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre Bahşılı ilçesi nüfusu yandaki tabloda görüldüğü gibidir.
BAHŞILI İLÇE SOSYAL YAPI
Sosyal Durum

İlçe merkezi, kasaba ve köylerdeki konutların büyük bir bölümü sağlam yapılı betonarme binalardır. Tamamında elektrik ve telefon , %90’ı şebeke su % 10’u sebil çeşme suyu ile karşılanmaktadır.


İlçe merkezinde toplu konut alanı olarak ayrılan yerlerin altyapısı tamamlanmıştır.

İlçe merkezi ve köylerde halkın çoğunluğu tarım, inşaat ve toplum hizmeti sektöründe çalışmaktadır. İlçe genelinde her türlü ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte iş yerinin olmaması nedeniyle vatandaşların ticari ilişkileri İl merkezi kaymaktadır. İlçemizde Türk ailesine özgü gelenek ve görenekler sıcaklığını korumakta olup, dini ve milli günlerde halkımız birbirleriyle daha fazla kaynaşmaktadır. Bayram ziyaretleri,nişan düğün törenleri ve eğlenceleri geleneklere bağlı olarak devam etmektedir.Kaynakwh:

İlimiz ve İlçelerimizin sınırları içerisinde bulunan Tüpraş Rafinerisi Sosyal tesisler modern bir yaşam mekanı olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca Kızılırmak kıyılarında bahçe içerisinde villa tipi müstakil konutlara da rastlanmaktadır.

İlçeye Bağlı Köyler


Sarıkaya Köyü
Küçüksarıkaya Köyü
Çamlıca Köyü
Küreboğazı Köyü

Köyler genellikle Küre dağı etekleri ve dere yataklarına kurulmuştur. Bu durum köylülerin zaman zaman sel felaketi ile karşı karşıya kalmalarına yol açmaktadır. Büyüksarıkaya köyünde sel baskınlarına karşın Bayındırlık ve İskan Bakanlığını Afet İşleri Genel Müdürlüğünün 14.01.1986 günlü raporunda belirtilen su baskınına maruz saha için Bakanlar Kurulunun 11.02.1991 tarih ve 91/1505 sayılı AFETE MARUZ BÖLGE kararı alınmıştır. 

07.10.1974 ,Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 40 adet ev inşa edilmiş ve köy büyük ölçüde bu evlerin bulunduğu yeni yerleşim yerine taşınmıştır. Öte yandan Büyük ve küçüksarıkaya köyleri başta olmak üzere köylerden Kırıkkale ve Ankara’ya sürekli bir göç yaşanmaktadır. Bu durum kırsal nüfusun hızla azalmasına yol açmıştır.
VAHŞILI İLÇE EKONOMİ

Ekonomik Yapı
İlçe Ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa dayalıdır. İlçede faaliyet gösteren az sayıda Sanayi tesisinin başında Gaz Beton, LPG dolum tesisini sayabiliriz. Tarımsal üretimden sağlanan gelir İlçe ekonomisinde belirleyici rol oynamaktadır. Tarıma elverişli toplam 9447 hektarlık alanda Başta buğday ve arpa olmak üzere nohut ve çerezlik ayçiçeği ekimi yaygındır. Sulanabilen arazilerde ise azda olsa değişik tür yaş sebze yetiştirilmektedir.

Karaahmetli Kasabası ile Sarıkaya, Küreboğazı ve Çamlıca köylerinde düz arazi ve vadi içerisinde kuru tarıma dayalı hububat ekimi yapılmaktadır. Ancak; hububat üretimi istenilen seviyeye ulaşılmamıştır. Yörede kuru tarım yapılması tarlaların miras yoluyla bölünerek küçülmesi üretim maliyetini artırmakta bu durum ise verimi olumsuz yönde etkilemektedir. Tarıma elverişli arazilerin ancak 250 Hektarlık kısmı halkın kendi olanakları ile sulanabilmekte devlet tarafından Kapulukaya barajı, ve Kızılırmak nehrinin ilçemiz hudutlarında bulunması ilçemiz için avantaj olmakla birlikte Devlet 

tarafından yapılacak olan su kanalları ile yaklaşık 3000 Dekar alanın kuru tarımdan sulu tarıma geçileceği ve bunun ülke ekonomisi ile çiftçilerimizin gelir kaynakları artacağı kaçınılmazdır.
İlçe ve Köylerinde tarımsal amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifler bulunmamaktadır. İlçemizde banka şubesi yoktur.
İlçede mevcut hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünleri işleyip değerlendirilebilecek bir kuruluş ve ticari müessese olmadığından yapılan üretimin büyük bir kısmı iç tüketimde (aile) kullanılmakta olup, az bir kısmı da İl merkezinde pazarlanmaktadır. İlçemiz ve köylerimizde herhangi bir maden kuruluşu ve işletmesi bulunmamaktadır.

İlçe orman yönünden fakir olup, Kızılırmak yatağında ve çevresinde kerestelik ve kendiliğinden yetişmiş söğüt ve kavak ağaçları yanında yüksek kesimlerde çalılık ve meşelikler vardır.
İlçe malmüdürlüğü tahakkuk dairelerince 135 memur 3 işçi toplam 138 kişiye maaş ödenmektedir. 30.04.2004 tarih itibari ile Bütçe gideri 730.260.700.000. Tl Bütçe Gelirleri ise 53.305.850.000.Tl olarak gerçekleşmiştir.
Ulaştırma ve Altyapı

İlçe dahilinde elektriksiz köy bulunmamaktadır. İlçemiz ve Köylerimize elektrik normal dağılımı ve anında müdahale yapılmaktadır. İlçemizin su ihtiyacı 300 tonluk su deposundan karşılanmaktadır.
İlçenin İl merkezine uzaklığı 5 km. dir. Bahşılı-Kırıkkale yolunun 3. km'si Kırıkkale-Kırşehir duble yolu kesişmektedir. Bu yol üzerindeki trafiğin yoğun olması nedeni ile kavşak 2009 yılında yeniden düzenlenmiş ve bir tünel ile ana yollara gidiş istikametinde direkt bağlantı yapılmıştır. Bu şekilde eskiden meydana gelen trafik kazaları minimuma indirilmiştir. Belediye minibüsleri ve özel minibüsler tarafından kısa aralıklarla ve düzenli olarak İl merkezi ile İlçe arasında yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.

 İlçenin gerek içinde gerekse köylerine olan ulaşımda herhangi bir problemi yoktur. Bahşılı belediyesi tarafından 2009 yılında açılan kuyular ve yenilenen içme suyu şebekeleri ile ilçe içinde ve köylerinde içme suyu sıkıntısı yoktur.
BAHŞILI İLÇE KÜLTÜR

Tipik Anadolu kültürüne sahip olan Bahşılı ilçesinde özellikle Kırıkkale, Keskin ve Kırşehir kültürü ağırlıklı olarak hissedilir. Bayramlarda önce mezarlıkları ziyaret etmek, çocukların şeker toplamaya çıkmaları, eş, dost ve akraba ziyaretleri, misafirperverlik gibi tipik Anadolu kültürü özelliklerin yanı sıra bölge insanın en önemli özelliklerinden biri kendine olan özgüvenidir. Yapılan veya yapılacak işlere dair fikir beyan etmekten veya eleştirmekten çekinmez.


Bahşılı'ya özgü yemekler

Tuvalak : Salça, et ve ince bulgur ile yapılan bir sulu yemek çeşitidir. 1 Kg ince köftelik bulgurun üzerine üstünü örtecek kadar sıcak su eklenerek bulgurun şişmesi sağlanır. Bunun içine bir tane yumurta kırıldıktan sonra, içine yarım kilo kıyma, karabiber, pul biber, tuz salça, 1-2 yemek kaşığı un eklenerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Yoğrulan hamur, küçük bilye büyüklüğünde iki avuç arasında yuvarlandıktan sonra una bulanır. Daha sonra bir tencerede makarna suyu gibi tuzlu su kaynatılır. Kaynatılan suyun içine tuvalak taneleri atılırak 10-15 dakika pişmesi beklenir. Pişen tuvalaklar süzgeç ile süzülerek geniş yayvan bir kaba konulduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Ayrıca 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağ ile eritilir ve 1 yemek kaşığı salça ile bir miktar nane kavrularak sos hazırlanır. Hazırlanan bu sos tuvalağın üzerine dökülerek tuvalak servise hazır hale getirilir.

Besmeç: 1 kg köftelik ince bulgur içine iki adet tavuk düşü daha sonra iki büyük boy kuru soğan ince, ince kıyılır. Bu karışımın içine 1 tatlı kaşığı dövme acı biber (kurutulduktan sonra dövülerek elde edilen pul biber), 1 çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı salça, bir baş ince doğranmış sarımsak, 4 adet rendelenmiş domates ve bir miktar tuz büyükçe bir kabın içine konularak ağaç tokmakla köfte kıvamına gelene kadar dövülür. Daha sonra el ile çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir. Son olarak da mangal ateşinde veya çok az yağlanmış tavada pişirildikten sonra servis edilir.

Yerel İnanışlar


Kurşun dökme: Başa gelen birçok nusibet ve belanın nazardan geldiğine inanılır. Nazardan korunmak istenen kişi, hayvan veya eşyaya kurşun dökme işlemi yapılır. Kurşun dökecek kişinin mutlaka bir ocaktan veya şeyhten el almış olması gerekir. Eritilen bir miktar kurşun dualar eşliğinde bir kap su içine dökülür ve ortaya çıkan şekil ise kurşun döken kişi tarafından ayrıca yorumlanır. Bu şekilde nazardan korunulduğuna inanılır.


Topal dede'ye Gitmek : Herhangi bir muradı olan kimse Topal Dede türbesine giderek dualar ettikten sonra Allah'tan niyazda bulunur ve adak kurbanı keser. Kesilen kurbanın eti fakir ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kurban etinden muradı olan kişinin kendisi ve ailesi yemez. Bu şekilde muradın gerçekleşeceği umulur.
BAHŞILI İLÇE TURİZİM
Turizm


Kızılırmak kenarında kurulu olan Bahşılı ilçesi doğal güzellikleri ile meşhurdur. Özellikle yaz aylarında Kırıkkale ve çevre illerden gelen ziyaretçi akınına uğramaktadır. İlçe içinde, alt yapısı tamamlanmış olan parklar özellikle piknikçilerin rağbet ettiği alanlar olmaktadır. Kültür ve turizm bakanlığı, çevre bakanlığı, Bahşılı kaymakamlığı ve Bahşılı belediyesi tarafından yeşil vadi projesi kapsamında yürütülen projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte ilçedeki turizm faaliyetlerinin daha da gelişeceği beklenmektedir. Bu kapsamda Kırıkkale milletvekili Turan Kıratlı önderliğinde başlatılan Çağlak-Bahşılı köprüsü arasında yaklaşık 30 km'lik dere ıslah çalışmalarına çevre bakanımız Veysel Eroğlu da büyük destek vermiş ve Kıratlının 23 Eylül 2010 tarihi Bahşılı ziyareti ile çalışmalar resmen başlamıştır. İlçe turizminin gelişmesi ve ilçe ekonomisi açısından turizmin ekonomik değerlere dönüştürülmesi için Bahşılı belediyesi büyük gayret sarf etmektedir. Dere ıslah çalışmalarından büyük beklentisi olan Bahşılı belediyesi, çalışmaların hemen akabilinde çevre düzenlemeleri ile ilçeyi bir turizm cenneti haline getirmeyi planlamaktadır.


İlçenin doğal güzellikleri ve ilçe içinde alt yapının tamamlanmış olması varlıklı insanlarında ilçe içine villa tipi yazlıklar yaparak yatırım yapmalarına neden olmuştur. Özellikle şehir hayatının stresinden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalma arzusu ile ilçemize yatırım yapan insanlar yaz aylarının gelmesi ile birlikte ilçemize akın etmektedir.


İlçemiz sınırları dahilinde olan Karaahmetli kasabasında bulunan kapulukaya barajı da özellikle piknikçiler tarafından rağbet edilen bir mesire yeridir. Baraj sahilinde piknik için elverişli ağaçlık bir alan bulunmakta ve sahilin değişik yerlerinde lavabolu çeşmeler ile tuvaletler ziyaretçilere hizmet vermektedir. Baraj çevresinde bundan başka ciddi bir çalışma yoktur. Ancak turizm açısından büyük potansiyel içeren ve bakir bir bölge olan baraj çevresi yatırımcılarını beklemektedir