KARAKEÇİLİ

KARAKEÇİLİ İLÇE TARİH
TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI
Tarihi
 
KARAKEÇİLİ RESİMLERİ
KARAKEÇİLİ FOTOĞRAFLARI
KARAKEÇİLİ MANZARALAR
KARAKEÇİLİ TANITIM
KARAKEÇİLİ
KARAKEÇİLİ KIRIKKALE
Karakeçili,Oğuzların 24 kolundan biri olan Bozok Kolundan Oğuzhan’ın büyük oğlu Günhan’ın mensup olduğu Kayı Boyu’nun en büyük aşireti olan Karakeçili Aşireti, 1219 yılında Ertuğrul Gazi önderliğinde 1225 yılına kadar Aras ırmağı sularıyla sulanan Pasin Ovasında kalıp sürmeli çukurunda kışlıyorlardı. Daha sonra buraya sığmayan ve göçlerle kalabalıklaşan Kayı’lar, Anadolu içlerine doğru göçe başlarlar.
 
Karakeçili, Kayı Oğuzları, Anadolu kapıları Türklere açıldıktan sonra Azerbaycan üzerinden Doğu Anadolu’dan Anadolu’ya büyük göç dalgaları halinde girmeye başlarlar. Daha sonra yöreye gelip yerleşen Oğuz Türkmen boylarıyla sürmeli çukurunda Pasinleri, Ahlat’ı ve Suruç’u kışlak ve yaylak olarak kullanan Kayı’lar Ankara’ya gelip Karacadağ yöresini kendilerine yurt edinmişlerdir.

İlhanlıların 1258 yılında Anadolu’ya girmeleri ve bu yöreyi ele geçirmeleri üzerine Ertuğrul Gazi, Kayı boyu ile birlikte Söğüt ve Domaniç yöresine göç ederek orada yerleşmişlerdir.

 Ancak Söğüt ve Domaniç’e gitmeyen Horasan Türkmen grubuna mensup kayı boyu Karakeçili cemaati bu günkü Karakeçili’ yi kurmuşlardır. Osmanlı döneminde Ankara sancağına bağlı kalmış ve 1957 yılında Bala ilçesine bağlı iken belediye teşkilatına kavuşmuş olan Karakeçili, 25.05.1990 gün ve 3644 sayılı Kanun ile de ilçe olmuştur.
Coğrafi Yapısı
Kuzeyinde Bahşili, doğusunda Keskin ve Çelebi ilçeleri, güneyinde Ankara’nın Bala ilçesi ile çevrili olan Karakeçili 225 km2 yüzölçümlü olup, bunun 117 km2 si Tapuya tescillidir. Kırıkkale’ye 35 km, Keskin’e 30 km, Çelebi’ ye 25 km, Bala’ya 25 km ve Ankara’ya 95 km uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1.100 dür.


İklimi, İç Anadolu bölgesinin tipik kara iklimine sahiptir. Kışları oldukça sert ve kar yağışlı olup hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder. Yazları ise sıcak ve kurudur. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır. Yağışlar çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde düşer.
KARAKEÇİLİ İLÇE İDARE
İDARİ DURUMU :
İlçemiz merkezi Kurtuluş,Zafer, Yeşilevler, Fatih Sultan Mehmet, Hoca Ahmet Yesevi, Yavuz Sultan Selim, Karşıyaka, M.Fevzi Çakmak olmak üzere toplam 8 mahalleye ayrılmıştır.
İlçemize sadece Akkoşan ile Sulubük köyleri bağlıdır. Köylerimize bağlı Oba,Mezra ve Kom gibi yerleşim üniteleri ile kasaba bulunmamaktadır. Yerleşim dağınık değildir.
KARAKEÇİLİ İLÇE NÜFUS
Nüfus Durumu


Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Çalışmalarında kayıt işlemleri tamamlanmış olup, T.C. Başbakanlık Türkiye İstataistik Kurumu'nca açıklanan veri tabanında, İlçe Merkez Nüfusu: 3164, Köylerin Nüfusu: Akkoşan-149 ve Sylubük-126 olmak üzere toplam: 275 Genel Toplamda: 3439 olarak belirlenmiştir.
KARAKEÇİLİ COĞRAFYA
İLÇEMİZİN COĞRAFİ YAPISI
Kuzeyinde Bahşili, doğusunda Keskin, güney-doğusunda Çelebi ilçeleri, güney-batısında Ankara’nın Bala ilçesi bulunmakta olan Karakeçili 225 km2 yüzölçümlü bir ilçedir. Kırıkkale’ye 35 km, Keskin’e 40 km, Çelebi’ ye 25 km, Bala’ya 25 km ve Ankara’ya 95 km uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1.100 dür.
İç Anadolu Bölgesinin tipik kara iklimine sahip olan İlçemizde kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder. Yazları ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır. Yağışlar çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde düşer.